10 marca 2019

621. Piec do pizzy - tajemnica idealnego dania z Włoch

Piec do pizzy - tajemnica idealnego dania z Włoch



Witajcie Kochani!

Jestem wielbicielką kuchni włoskiej i uwielbiam jej potrawy. Jeśli Włochy i dania, które możemy tam zjeść, to przede wszystkim pizza. Wykonanie idealnej pizzy jest nie lada wyzwaniem. Można próbować podołać mu w domu lub zdecydować się na zamówienie w restauracji. Jak uzyskać najlepszy smak pizzy? Tajemnica tkwi oczywiście w dokładnie dobieranych składnikach, ale nie tylko. Kluczem jest również piec do pizzy, dzięki któremu można doskonale upiec danie, a co najważniejsze, można to robić szybko i w olbrzymich ilościach.




Dlaczego piec do pizzy jest tak ważny w jej pieczeniu?


Dlaczego piec do pizzy jest tak ważny w jej pieczeniu?


To proste! Idealna włoska pizza jest wykonywana na cienkim cieście, które dodatkowo charakteryzuje się kruchością. Dlatego też, by uzyskać idealny smak pizzy, nie zawsze wystarczy znać przepis i składniki. Trzeba jeszcze posiadać odpowiedni sprzęt. Miłośnicy tego dania często otwierają swoje restauracje, a ich projektowanie warto zacząć od wyboru właściwego pieca do pizzy. Okazuje się bowiem, że istnieją różne typy tych urządzeń, a każde z nich może inaczej wpływać na proces powstawania pizzy.


Jaki piec do pieczenia pizzy wybrać?


Na rynku znajduje się mnóstwo różnych pieców. Są to urządzenia opalane drewnem, a także elektryczne czy gazowe. Co więcej, piece można podzielić również na jednokomorowe, dwukomorowe oraz przelotowe.

Zacznijmy od tej drugiej typologii. Odnosi się ona do ilości wypiekanych pizz w jednym czasie. W piecu jednokomorowym można piec kilka blach z ciastem jednocześnie. Jest to urządzenie niewielkie, dlatego szczególnie poleca się je do małych kuchni. Piece dwukomorowe są większe i sprawdzą się już w restauracjach, w których jest więcej miejsca. Do środka może się zmieścić kilkanaście blach w jednym czasie. Ostatni typ, to piece przelotowe, które mieszczą najwięcej pizz.


Jaki piec do pieczenia pizzy wybrać?
[Źródło: Resto Quality]

Dodatkowo, urządzenia te różnią się od siebie rodzajem pobieranej energii. Piece opalane drewnem są zdecydowanie najtańsze w użytkowaniu, a także nie mogą się zepsuć. Niestety, wykonanie takiego pieca jest niezwykle kosztowne i nie każdy może sobie na to pozwolić. Sprzęt gazowy i elektryczny częściej ulega awariom, ale jest tańszy i łatwiej dostępny. Co więcej, w zależności od wybranego rozmiaru, zmieści się w każdej kuchni.



[Źródło: Resto Quality]

Aby zdecydować się na właściwy piec do pizzy, trzeba przede wszystkim przemyśleć charakter lokalu. Jeśli to danie będzie głównym specjałem w restauracji, warto wybrać duży piec, który będzie mógł w jednym czasie upiec kilka ciast. 

Należy również pamiętać, że urządzenie do sprawdzi się również jako piec do innych wypieków, np. do ciast czy też dań mięsnych, np. pieczeni.


Zapraszam Was na mojego Facebooka oraz na Instagram:














Lubicie pizzę? :) Pieczecie ją w domu czy raczej zamawiacie? :)

1 komentarz

  1. kocham pizze i nie da się tego ukryć. Nie wiem jednak czy specjalnie kusiłabym się na piec :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i wyrażania swoich opinii :)
Zawsze odwiedzam swoich czytelników.
Jeśli obserwujesz, daj znać w komentarzu :)

NIE SPAMUJ!!!

TOP