Witajcie Kochani!
W dzisiejszym wpisie chciałabym się skupić na właściwościach i zastosowaniu czerwonego wina wytrawnego. Sięgając po tego typu alkohole, zwykle wybieramy te, które są półsłodkie lub ewentualnie półwytrawne. Rzadko doceniamy typ wytrawny. Tego rodzaju wino jest jednak obowiązkowe w barku każdego konesera tych alkoholi. Kiedy warto wyjąć czerwone wino wytrawne? Postaram się rozwiać wszelkie Wasze wątpliwości.
Jakie właściwości ma czerwone wino wytrawne?
Właściwości czerwonego wina wytrawnego dla naszego organizmu są bardzo duże. Często może ono zastąpić stosowanie różnego rodzaju leków. Niektórzy lekarze wręcz zalecają wypijanie kieliszka tego trunku do obiadu, wskazując na wiele korzyści. Jedną z największych zalet, na którą się zwraca uwagę, jest pozytywny wpływ na układ krwionośny, a co za tym idzie, również na serce. Dobroczynny wpływ czerwonego wina został nawet potwierdzony badaniami naukowymi, które wykazały, że osoby, które piją regularnie niewielkie ilości tego alkoholu, dłużej cieszą się zdrowiem.
Czerwone wino wytrawne zawiera aż dziesięć razy więcej antyoksydantów niż wino białe. Dzięki temu nasze komórki wolniej się starzeją. Co więcej, trunek ten zawiera także duże ilości potasu, magnezu i wapnia. Mówi się również o żelazie i kwasach organicznych.
Alkohol ten może uchronić nas przed wieloma chorobami układu krwionośnego i przed zakrzepami. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko udaru mózgu. Stosując czerwone wino wraz ze zbilansowaną dietą, jesteśmy w stanie żyć długo i zdrowo. Czerwone wino może obniżać ciśnienie tętnicze i zapobiec zawałowi serca.
Do czego serwować czerwone wino wytrawne?
Po czerwone wino wytrawne rzadko sięga się poza obiadem. To właśnie w połączeniu z różnymi daniami można w pełni wydobyć jego smak i podkreślić charakter podawanych potraw. Aby ten trunek smakował jak najlepiej, powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze - schłodzone do 14-18° C.
[Źródło: Forfiter Exclusive]
Wino czerwone nie powinno być otwierane wcześniej niż około pół godziny przed podaniem. Dzięki temu w pełni uwolniony zostanie smak i zapach tych trunków. Alkohol ten najlepiej sprawdzi się podawany do przekąsek i dań głównych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, dziczyzny, a także do tłustych serów oraz potraw z grzybów.
Jak pić wino, by żyć długo i zdrowo?
Aby wino służyło zdrowiu i długiemu życiu, powinno się pić je regularnie, ale nie przekraczając jednej lampki dziennie. Spożywanie większej ilości w ciągu jednego dnia, działa zupełnie przeciwnie i nie przyczynia się do działania na zdrowie. Alkoholu tego powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące, a także chorzy na cukrzycę, wątrobę i alergicy. Jeśli istnieją jakieś inne przeciwwskazania do picia tego trunku, również powinno się z niego zrezygnować.
Lubicie czerwone wino wytrawne? ;) Sięgacie po nie regularnie? :)
Nie piję ani czerwonego wina, ani żadnego innego alkoholu. Nawet te właściwości mnie nie kuszą :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czerwone wino, jednak nie mogę się przekonać do wytrawnego. Po prostu mi nie smakuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Moncia Lifestyle
Wiele osób tak ma ;)
UsuńBardzo lubię czerwone wino :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię czerwone wytrawne wino :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAkurat wytrawnego nie lubię, ale półwytrawne czy półsłodkie jest ok, choć wiem, że mają już mniej cennych substancji ;p oczywiście wszystko z umiarem :)
OdpowiedzUsuńUmiar jest w tym wszystkim bardzo ważny :)
Usuńchyba żadne właściwości nie przekonają mnie do wytrawnego wina :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa w sumie żadnego alkoholu nie piję :P
OdpowiedzUsuń