16 listopada 2014

91. Korzenny syrop z dyni, czyli wszechstronny syrup with pumpkin spice






Jesień to czas, który kojarzy mi się z herbatą, kocem i świeczkami. Do takiej herbaty lubię dodać sobie soku malinowego czy syropu sosnowego lub z mniszka lekarskiego, który robię na wiosnę. Jakiś czas temu odkryłam jednak, że przepysznym, bardzo jesiennym dodatkiem jest także bardzo korzenny dyniowy syrop. Dziś chcę się nim z Wami podzielić. Może ktoś akurat skorzysta z prostego przepisu.


Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być cukier waniliowy lub przyprawa z prawdziwą wanilią; najlepiej sprawdzi się laska wanilii)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
kilka goździków
3 łyżki puree z dyni

(można też dodać imbir, którego ja akurat nie miałam, kilka ziaren pieprzu, mleko skondensowane)


Sposób wykonania:

JAK WYKONAĆ PUREE Z DYNI?

1. Dynię kroimy na pół.







2. Odkrawamy czubki.


3. Wyjmujemy ze środka miąższ i pestki.






4. Układamy na blaszce.




5. Nakrywamy dynie folią aluminiową.




6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.



7. Po tym czasie wyjmujemy dynie i zdejmujemy z niej skórkę.




8. I mamy gotowe puree.




JAK ZROBIĆ SYROP KORZENNY Z DYNIA?

1. Do garnka wlewamy wodę.


2. Do wody dosypujemy szklankę cukru.




3. Dodajemy łyżkę miodu.



4. Dodajemy cukier wanilinowy (lub laskę wanilii, aromat waniliowy, przyprawę z prawdziwą wanilią).





5. Dodajemy cynamon.


6. Dodajemy kilka goździków.



7. Dodajemy gałkę muszkatałową.


8. Gotujemy ok 5 min. (zapach jest fantastyczny!)


9. Dodajemy puree z dyni.


10. Przecedzamy przez sitko.




Ja zostawiłam sobie też miąższ, który został w sitku. Dodaję go do nadzienia serowego do naleśników.






A tutaj przecedzony syrop:



Mój syrop uwielbiam do naleśników, do kawy czy herbaty. Nadaje się także do owsianki czy do polania kanapki z serem białym. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, a Pumpkin Spice Latte Starbucks'a, dzięki któremu ten przepis się rozpowszechnił jest tylko jedną z wielu możliwości.


Ja uciekam do mojej Pumpkin Spice Latte, a Wam życzę miłej niedzieli.





Znacie syrop z dyni? :) Macie na niego ochotę? :)

24 komentarze

  1. Nie znam, ja szczerze nie gotowałam jeszcze z dynią ale mam ochotę wypróbować krem z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! :) Rewelacja. Nie ma to jak Twoje inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! pyszny musi byc wyprobuje .)

    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/oasap-cap-coat-giveaway-wygraj-plaszczyk.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, choć ja nie skorzystam bo wszystko co z dyni nie podchodzi mi smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super :) Na pewno warto sobie coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysły! Ale niestety nie lubię dyni :p

    OdpowiedzUsuń
  7. tez ostatnio pisałam o nim, ale Ty pięknie zobrazowałaś wykonanie.
    PS. ja piekę dynie w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł , dobrze się składa bo uwielbiam dynię :)
    Zapraszam wraz z zespołem do wzięcia udziału w konkursie :) Warto :)
    http://www.tynka18.blogspot.com/2014/11/konkurs-zespo-progressaid.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, chociaż dyni nigdy nie jadłam to chciałabym coś końcu z nią spróbować :)
    http://anettexstuff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny i przydatny blog :)
    Obserwujemy ?? http://macreateart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam dynie w kazdej postaci wiec na 100% wybrobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie także jesień kojarzy się z kocykiem, świeczkami i ciepłą herbatką, ale o tym specyfiku nigdy nie słyszałam :), koniecznie muszę zrobić taki syrop :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł !

    Zapraszam :
    www.tynka18.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiem jak dynia smakuje ale napewno pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna relacja ze zdjęciami, krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dziekuję za ciekawy przepis, mam dynię i biore się za gotowanie jutro!

    zapraszam do siebie i obserwacji

    http://blogmanekineko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne przepisy! Będę musiała kiedyś wypróbować - jak na razie jestem mało zaznajomiona z dynią ;/ U mnie w domu jakoś się jej nigdy nie używało.

    OdpowiedzUsuń
  19. nigdy nie słyszałam o tym przepisie, wygląda strasznie ciekawie!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. O kurczę, chyba wypróbuję :) Jakoś nie znam wielu przepisów z dynią

    OdpowiedzUsuń
  21. Przyznam się szczerze, że cokolwiek z dynią jadłam RAZ w zyciu xD
    (chyba , że pestki się liczą :P )

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i wyrażania swoich opinii :)
Zawsze odwiedzam swoich czytelników.
Jeśli obserwujesz, daj znać w komentarzu :)

NIE SPAMUJ!!!

TOP