Jesień to czas, który kojarzy mi się z herbatą, kocem i świeczkami. Do takiej herbaty lubię dodać sobie soku malinowego czy syropu sosnowego lub z mniszka lekarskiego, który robię na wiosnę. Jakiś czas temu odkryłam jednak, że przepysznym, bardzo jesiennym dodatkiem jest także bardzo korzenny dyniowy syrop. Dziś chcę się nim z Wami podzielić. Może ktoś akurat skorzysta z prostego przepisu.
Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być cukier waniliowy lub przyprawa z prawdziwą wanilią; najlepiej sprawdzi się laska wanilii)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
kilka goździków
3 łyżki puree z dyni
(można też dodać imbir, którego ja akurat nie miałam, kilka ziaren pieprzu, mleko skondensowane)
Sposób wykonania:
JAK WYKONAĆ PUREE Z DYNI?
1. Dynię kroimy na pół.
2. Odkrawamy czubki.
3. Wyjmujemy ze środka miąższ i pestki.
4. Układamy na blaszce.
5. Nakrywamy dynie folią aluminiową.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.
7. Po tym czasie wyjmujemy dynie i zdejmujemy z niej skórkę.
8. I mamy gotowe puree.
JAK ZROBIĆ SYROP KORZENNY Z DYNIA?
1. Do garnka wlewamy wodę.
2. Do wody dosypujemy szklankę cukru.
3. Dodajemy łyżkę miodu.
4. Dodajemy cukier wanilinowy (lub laskę wanilii, aromat waniliowy, przyprawę z prawdziwą wanilią).
5. Dodajemy cynamon.
6. Dodajemy kilka goździków.
7. Dodajemy gałkę muszkatałową.
8. Gotujemy ok 5 min. (zapach jest fantastyczny!)
9. Dodajemy puree z dyni.
10. Przecedzamy przez sitko.
Ja zostawiłam sobie też miąższ, który został w sitku. Dodaję go do nadzienia serowego do naleśników.
A tutaj przecedzony syrop:
Mój syrop uwielbiam do naleśników, do kawy czy herbaty. Nadaje się także do owsianki czy do polania kanapki z serem białym. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, a Pumpkin Spice Latte Starbucks'a, dzięki któremu ten przepis się rozpowszechnił jest tylko jedną z wielu możliwości.
Ja uciekam do mojej Pumpkin Spice Latte, a Wam życzę miłej niedzieli.
Znacie syrop z dyni? :) Macie na niego ochotę? :)
Nie znam, ja szczerze nie gotowałam jeszcze z dynią ale mam ochotę wypróbować krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńWow! :) Rewelacja. Nie ma to jak Twoje inspiracje:)
OdpowiedzUsuńDzięki Iwonka :))
Usuńsuper! pyszny musi byc wyprobuje .)
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2014/11/oasap-cap-coat-giveaway-wygraj-plaszczyk.html
Świetny pomysł, choć ja nie skorzystam bo wszystko co z dyni nie podchodzi mi smakiem :D
OdpowiedzUsuńSuper :) Na pewno warto sobie coś takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :]
OdpowiedzUsuńSuper pomysły! Ale niestety nie lubię dyni :p
OdpowiedzUsuńtez ostatnio pisałam o nim, ale Ty pięknie zobrazowałaś wykonanie.
OdpowiedzUsuńPS. ja piekę dynie w całości :)
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dynią...;/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;*
♥Miśka♥
Świetny pomysł , dobrze się składa bo uwielbiam dynię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam wraz z zespołem do wzięcia udziału w konkursie :) Warto :)
http://www.tynka18.blogspot.com/2014/11/konkurs-zespo-progressaid.html
Super, chociaż dyni nigdy nie jadłam to chciałabym coś końcu z nią spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://anettexstuff.blogspot.com/
Bardzo fajny i przydatny blog :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy ?? http://macreateart.blogspot.com/
uwielbiam dynie w kazdej postaci wiec na 100% wybrobuje :)
OdpowiedzUsuńMnie także jesień kojarzy się z kocykiem, świeczkami i ciepłą herbatką, ale o tym specyfiku nigdy nie słyszałam :), koniecznie muszę zrobić taki syrop :).
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł !
OdpowiedzUsuńZapraszam :
www.tynka18.blogspot.com
Nie wiem jak dynia smakuje ale napewno pyszny ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna relacja ze zdjęciami, krok po kroku :)
OdpowiedzUsuńdziekuję za ciekawy przepis, mam dynię i biore się za gotowanie jutro!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i obserwacji
http://blogmanekineko.blogspot.com/
Świetne przepisy! Będę musiała kiedyś wypróbować - jak na razie jestem mało zaznajomiona z dynią ;/ U mnie w domu jakoś się jej nigdy nie używało.
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o tym przepisie, wygląda strasznie ciekawie!:)
OdpowiedzUsuńO kurczę, chyba wypróbuję :) Jakoś nie znam wielu przepisów z dynią
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że cokolwiek z dynią jadłam RAZ w zyciu xD
OdpowiedzUsuń(chyba , że pestki się liczą :P )